Aanbieding

Burgenland rood Sauskom € 12,50 € 6,50

De boer en het elitaire eitje

Elke winkel die zich maar een beetje aanpast aan de tijd heeft ze in de schappen liggen: paaseieren. In alle soorten, maten, kleuren en smaken zijn ze aanwezig. Kinderen slaan verf in om eieren op te fleuren. Maar de eierhouder van het onvervalste ei is tijdloos.

De eierhouder was vroeger een elitair serviesstuk. Een huishouden die gebruik maakte van dit serviesdeel lieten ze zien dat ze verstand hadden van zaken. Er werd op hoog niveau getafeld. Als we over vroeger praten dan bedoelen we ook écht vroeger, want de eierdop kwam zelfs al voor op muurschilderingen uit de oudheid. Het moge duidelijk zijn dat de eierdop al lange tijden de paastafels kleurt.

Het schilderen van eieren in de eierdoppen kent een minder duidelijke historie. Zo was er bijvoorbeeld eens een boer die vastte, maar de kippen bleven eieren leggen en dus zocht hij een oplossing om die eieren een houdbaarheidsdatum te geven. Maar of dit het begin van het eieren schilderen typeert is de vraag… Wat dat betreft kunnen we misschien beter kijken naar de schoonheid van eierdoppen. Daar valt in ieder geval niet over te twisten.

Of u de eieren nou verft of dat u gewoon geniet van een prachtig versierde eierdop, een eierhouder mag niet ontbreken op de paastafel. Heeft u uw unieke exemplaar al uit de kast gehaald? Vrolijke paasvoorbereidingen toegewenst!