Aanbieding

Woeste waterscherven

Donkere wolken pakken zich samen boven zee. Hoge golven beuken tegen het dek. Terwijl alle bemanning aan dek keihard werken om het schip varende te houden, vliegt er benedendeks een kastje open. Scherven chinees blauw porselein vliegen alle kanten op. Zo kan het gegaan zijn. Of, denkend in een ander scenario, was er een woeste, gespierde zeeman die uit zijn slof schoot. Razend en tierend, zijn geduld compleet verloren smeet hij zijn bord met eten tegen de scheepswand. We zullen het nooit weten.

Wat we wél weten, is dat het decor van Ostindia geïnspireerd is op een scherf meegebracht met de laatste Zweedse Oost-Indiëvaarder. Het was een chinees blauw porseleinen scherf, opgedoken voor de kust van Göteborg. Daar is in 1745 het laatste handelsschip gezonken. Een prachtige geschiedenis verschuilt zich dus achter dit servies. Het Zweedse merk Rörstrand is bekend geworden met Ostindia. Dit blauwe porselein is in Zweden zelfs uitgeroepen tot ‘Servies van de Eeuw’.

Waar deze serie fragiel begon op een woeste zeetocht, is het servies nu gemaakt van porselein. Dit in tegenstelling tot het aardewerk van vroeger. Aan de blauwe bloemen is echter niks veranderd sinds de eerste scherf werd opgedoken van de Zweedse zee. Zo kunnen scherven toch best mooi geluk brengen, vindt u niet?