Aanbieding

Chocolade tijd

Op zo’n gure woensdag half februari, als we naar schaatsen op tv kijken en het liefst zo lang mogelijk onder de warme dekens blijven liggen doen de chocolademelk fabrikanten altijd goede zaken. Of ben ik de enige die bij dit knusse weer liters gesmolten cacaobonen drinkt? Ik vind het bijna jammer dat we hier in Nederland niet écht op onze schaatsen naar het werk gaan.. Dit weer doet me denken aan die fijne tijd dat ik dik ingepakt -nog net mn rode neus zichtbaar- bij oma kwam en zij het pannetje al op het vuur had staan.

Nu, jaren later, gloei ik nog steeds even met een beker chocolademelk in handen. Ook al zie ik schaatsen dit jaar niet meer gebeuren, de tijden van koek en zopie komen toch even terug als ik dit Droste servies weer even in handen heb. Chocolademelk is toch iets terugkerends, iets typisch Nederlands in wintertijd. Voor mij onlosmakelijk verbonden met Droste. 

De verpleegster die op elk serviesstuk terugkomt is ooit als eerste verschenen op de blikken cacaopoeder. Ze verwijst naar de heilzame werking van chocolademelk, zo luidt de gedachte achter deze vrouw. Ik moet toegeven, zo’n honderd jaar na het verschijnen van deze verpleegster met heilzame werking geeft het mij nog steeds een gelukzalig gevoel. Ik kan me wel vinden in het positieve effect van het drinken van een stevige kop chocolademelk. Ik kijk nu al uit naar het moment dat ik vanavond op de bank beland, onder een plaid voor de haard kruip en mijn handen en hart warm met hete chocolade. En u, drinkt u vanavond met uw geliefden een heilzaam kopje cacao?