Aanbieding

Tafelinspiratie: Downton Abbey

Wie er de populaire serie Downton Abbey heeft gevolgd, is waarschijnlijk de prachtig gedecoreerde tafels niet ontgaan. Kamers vol Engelse serviezen, tafellinnen en kristallen glazen doen ons hartje opspringen. Alhoewel het geen Maastrichts aardewerk is, vinden we het dan toch de moeite waard om er aandacht aan te schenken. 

Voor degenen die het kostuumdrama niet kennen: Downton Abbey is 6 seizoenen rijk en menig persoon heeft een traantje moeten laten bij haar laatste aflevering in 2015. De serie laat standsverschillen aan bod komen in de periode van 1912 tot 1925. (Verschil in servies tussen de upper-class en de bedienden!) 


 

De cast toen de serie startte in 2013

 

Een rijkelijk gedekte tafel voor een diner

 

Het is ontzettend leuk om inspiratie op te doen uit films en series, maar vooral uit dit specifieke Engelse landhuis. Deze gedekte tafels van de upper-class lenen zich namelijk goed voor chique feesten en bruiloften. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat al die luxe niet zo geschikt is voor een doorsnee huis-tuin- en keuken tafel, dus schroom niet om inspiratie op te doen uit de keuken van de bedienden. 


Welk servies wordt er dan gebruikt? Het Engelse servies Spode zie je het meest terug. Spode is een van de belangrijkste namen uit de industriële revolutie, die begon in 1750. De serviezen die je in de serie ziet, zijn dan ook gemaakt in die tijd. Rond 1800 zijn de meeste Spode serviezen gemaakt. 

 

Spode Stafford White

De serviezen die gebruikt worden door het personeel zijn veel eenvoudiger, steviger en goedkoper. Misschien niet helemaal het servies wat gebruikt wordt in de serie, maar het servies Wedgwood is een heel goede vervanger. Het blanke servies is sober maar heeft toch de klasse die je in Downton Abbey terug vindt. Er zijn verschillende soorten decors Wedgwood, zoals EDME en Queen's Plain. Deze zijn net zo qua eenvoud als het servies van de bedienden. Ook zijn er net iets uitbundigere soorten Wedgwood, zoals Moss Rose, Conway en Rosalind. Deze zijn versierd met een subtiel bloemetje. 


 

Eettafel bedienden

 

Een kijkje in de keuken

 

Wedgwood Queen's Plain eetservies 4 persoons

 

Wedgwood EDME Soepterrine