Aanbieding

Blue Danube Koffiepot 17 cm € 27,50 € 20,00

Tafelinspiratie: Mr. Selfridge

De serie Mr Selfridge draait om Harry Gordon Selfridge. Hij kwam in 1909 vanuit de Verenigde Staten naar Londen om een groot warenhuis op te richten. Dat is hem prima gelukt, want het warenhuis op Oxford Street is tot op de dag van vandaag één van de grootste en succesvolste warenhuizen ter wereld. Harry Selfridge werkte zich op in de hogere kringen van de Londense society. Het historische drama is fantastisch om te kijken. De personages zijn niet alleen innemend, je waant je ook helemaal in de omgeving waar het zich afspeelt. Waar we heen willen met deze blog? De Londense society houdt zich natuurlijk bezig met allerlei etiquettes, waar Mr. Selfridge soms wat moeite mee had. Een van deze etiquettes zijn tafelmanieren. Maar waar komen deze eigenlijk vandaan?

In de middeleeuwen was men nog niet zo met bestek bezig. Vingers dienden prima als vork, mes en lepel in één. Het ging in die tijd zelfs nog verder: het was niet nodig om voor iedere gast borden te regelen want men at gezamenlijk van hetzelfde bord. Ook de soep en beker met drinken gingen rond zodat iedereen omstebeurt een slok kon nemen. Rond 1600 kwam er een handboek voor tafelmanieren en ook was het servies voor iedere gast toegestaan. Het bestek mocht in die tijd pas aangeraakt worden als met apart opdiengerei het eten op de borden was gelegd.

Aan tafelmanieren was duidelijk verschil te zien tussen klassen in de samenleving. De elite had alles perfect geregeld en kon netjes eten. In voorschriften voor de elite werden de boerenpummels juist gebruikt als voorbeeld van hoe het niet hoort. Al eerder schreven we over de serie Downton Abbey. Hier is ook duidelijk verschil te zien in serviezen voor de bedienden of juist de landgraaf en gravin.

Als je dit zo leest dan snap je misschien wel waarom Mr. Selfridge moeite had met bepaalde etiquettes van de Londense society. Harry Gordon Selfridge was natuurlijk een hardwerkende man die dwars tegen klassen inging. Gelukkig kun je in de televisieserie wel genieten van gevulde kasten en prachtig gedekte tafels! Zijn die etiquettes toch ergens goed voor.

 

BewarenBewaren