Aanbieding

Tijdje terug deel 1 - Société Céramique

Langs de rustig kabbelende rivier de Maas rees in 1851 een aardewerkfabriek. Winand Nicolaas Clermont en Charles Chainaye stonden aan de wieg van deze fabriek. In 1859 neemt de Belgische ingenieur Guilliaume Lambert het bedrijf over. Pas vier jaar later kreeg het Maastrichtse bedrijf de naam die onder de liefhebbers bekend is. Door het omzetten van het bedrijf naar een Naamloze Vennootschap was een serviesmerk geboren: 'Société Céramique'.

Voor dit bedrijf kwam het perfect uit dat ze aan de maas gevestigd waren. Grondstoffen konden met gemak aangevoerd worden en het ene na het andere productiemiddel dobberde de wereld in via deze rivier. Inspiratie voor de ontwerpers van Société Céramique kwam zelfs over zee: vooral Wedgwood, maar ook andere aardewerkproducenten uit Engeland vormden inspiratiebronnen. Niet alleen de manier van werken maar zelfs ook de vormgeving werd overgenomen en gebruikt.

In Maastricht zaten meerdere concurrenten. Société Céramique onderscheidde zich door Belgische invloeden, het merk had een zuidelijker en frivoler karakter dan grootste concurrent Petrus Regout. Er werd natuurlijk hard gestreden tegen deze vijand, hoewel er ook geprofiteerd is door de slimme eindbazen van Société Céramique. Ze kochten personeel van Regout weg zodat ze daarmee inzicht en vakkundige kennis in huis haalden. Regout was overigens ook niet dom en reageerde daarop met contracten voor zijn werknemers om niet bij concurrerende bedrijven te gaan werken.

Société Céramique kende glorieuze jaren. In de twintigste eeuw besloot het bedrijf om zich langzaam meer op het produceren van sanitair te richten. Ook werd er plotseling gefuseerd met een andere concurrent uit Maastricht: Sphinx. Helaas is er nu in Maastricht niet veel meer te vinden van deze aardewerkfabriek aan de Maas. Maar de Maastrichtenaren wilden de fabriek niet vergeten: er is een nieuwe wijk opgericht genoemd naar Céramique. Inclusief straatnamen genoemd naar serviezen. Wat vindt u: zijn de serviezen dat waard?