Aanbieding

Tijdje terug deel 2: De geschiedenis van meneer Regout

Op dertienjarige leeftijd werd hij plotsklaps eigenaar van de winkel van zijn net overleden vader. Petrus Laurentius Regout. Gelukkig was het een slimme jongen en hij leerde in ieder geval snel op eigen benen te staan. Toen Regout stierf was hij de rijkste man van Nederland.

Rijkste man van Nederland word je natuurlijk niet zomaar. Het begon allemaal met de handel in Engels aardewerk en Frans kristal. Regout bereidde zijn vaders winkel uit en handelde aan het einde van zijn leven in glas, aardewerk, spijkers, gas, sanitair en kristal. Langzaam maar zeker bouwde hij een groots netwerk op, ook wel ‘familievrienden’ genoemd. Wat ook meewerkte, was zijn huwelijk met Maria Aldegonda Hoeberechts in 1825. Zij bracht niet alleen een flinke zak met geld mee, maar bemoeide zich sindsdien ook flink met de bedrijfsvoering.

In 1836 opende Regout een aardewerkfabriek. Dat hij slim was, werd in dit aardewerk goed zichtbaar. Hij vroeg om advies aan zijn tussenhandelaren om zo te horen wat er ‘in’ was. Hij ontwierp dus serviezen in de smaak van zijn klanten. Om dit nog beter te kunnen stal hij (voornamelijk Engelse) ontwerpers bij concurrenten. Dit zou er wel eens voor kunnen hebben gezorgd dat Sphinx nog steeds zo populair is bij verzamelaars…