< Terug naar blog

Wat is het verschil tussen aardewerk en porselein?

Soms zie je het meteen, en soms kun je minutenlang naar serviesgoed staren. ‘Waar zou deze kop en schotel van gemaakt zijn, porselein of aardewerk?’ Als je het merk kent, weet je al snel welk materiaal de producent gebruikt. Als een item geen stempel of herkenbaar motief heeft, moet je zelf op onderzoek uit. We geven graag wat tips om het verschil te onderscheiden. 

Kan aardewerk

Het verschil tussen aardewerk en porselein

Porselein is dun, licht, kan tegen een stootje en is geschikt voor de vaatwasser. Voor het maken van porselein worden fijne grondstoffen gebruikt, waaronder kaolien. Porselein wordt gebakken tussen 1300 en 1500 graden Celsius. Het materiaal is hard, doorzichtig en niet poreus. Porselein is vrijwel altijd wit van kleur. 

Aardewerk is vaak zwaarder, wat zachter, niet doorschijnend en poreuzer. In aardewerk kun je dus makkelijker haarlijntjes en craquelé aantreffen. Er wordt wel een laagje glazuur op aardewerk aangebracht. Het meegebakken laagje verstevigt het aardewerk en beschermt het oppervlak tegen krassen en vocht. Aardewerk wordt gebakken tussen 800 en 1150 graden Celsius. Voor het materiaal worden grovere grondstoffen gebruikt, en aardewerk komt in verschillende kleuren voor.

Hoe zie je het verschil tussen aardewerk en porselein?

Het verschil tussen aardewerk en porselein is soms lastig te zien. Waar moet je op letten om het onderscheid te maken? Ten eerste kun je aan het gewicht van het serviesgoed merken of iets van aardewerk of porselein gemaakt is. Aardewerk is zwaarder dan porselein. Ten tweede kun je het verschil zien aan de onderkant van serviesgoed. Je kunt het verschil herkennen aan de standring, oftewel de rand waarop het servies item rust. Is de standring hard en wit, dan is het porselein. Is de standring grijzig of bruinig? Dan is het aardewerk. Je kunt dit verschil het beste zien bij oud servies. 

Standring aardewerk

Standring aardewerk

Aardewerk liefhebber

Wij zijn echte aardewerk liefhebbers. De robuuste uitstraling van aardewerk spreekt ons aan. Servies Merij is gespecialiseerd in Maastrichts aardewerk van bijvoorbeeld Regout en Société Céramique. Maar ook bepaalde Engelse en Franse serviezen hebben onze aandacht. Kunnen we je helpen om jouw droomservies te vinden of compleet te maken? Bekijk dan snel ons assortiment!

 

© 2008 - 2024 Webshop Servies Merij | sitemap | rss